Breaking News

Έξι πύραυλοι πυροβολήθηκαν στο Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου στο έδαφος του Λιβάνου

Έξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα από το Λίβανο προς το Ισραήλ χωρίς να φτάσουν στην επικράτεια του εβραϊκού κράτους, μια ενέργεια στην οποία τα ισραηλινά στρατεύματα ανταποκρίθηκαν με πυροβολικό εναντίον των τόπων από τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι εκτοξεύσεις.

“Έξι αποτυχημένες προσπάθειες εκτόξευσης (ρουκέτες) από τον Λίβανο εντοπίστηκαν που δεν διέσχισαν” τα σύνορα, ανέφερε ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι “σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολικού πυροβόλησαν στα σημεία των πυροβολισμών”.

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο άκουσε αντιαεροπορικά συναγερμούς σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη λεγόμενη Μπλε Γραμμή, την οριοθέτηση που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη που χωρίζει αυτές τις δύο χώρες που έχουν πολεμήσει αρκετούς πολέμους και δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) διευκρίνισε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από την περιοχή Rashaya al Foukhar, στο νότιο Λίβανο, και επιβεβαίωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα ανταποκρίθηκαν με πυροβολικό στο σημείο προέλευσης του ρουκέτες.

Ο Λιβανέζικος Στρατός και η UNIFIL διεξάγουν μια επιχείρηση «έρευνας» και οι ειρηνευτές έχουν εντείνει τις περιπολίες και τα μέτρα ασφαλείας τους στην περιοχή, όπου η «ηρεμία» έχει ήδη επιστρέψει και όπου οι πυροβολισμοί έχουν σταματήσει. Από το Ισραήλ.

“Ο διοικητής της UNIFIL, Stefano del Col, επικοινώνησε αμέσως με τους ομολόγους του στον στρατό του Λιβάνου και τις ισραηλινές δυνάμεις για να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης”, κατέληξε η αποστολή στο κοινωνικό δίκτυο.

Την περασμένη Πέμπτη, άλλοι τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο προς το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει κατηγορήσει κανέναν για αυτήν την ενέργεια ούτε καμία ομάδα έχει αναλάβει ευθύνη.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας ισχυρής στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών πολιτοφυλακών στη Γάζα, η χειρότερη από το 2014, η οποία μετά την έκρηξη τη Δευτέρα 10 Μαΐου, έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 212 Παλαιστινίων και 10 ανθρώπων στο Ισραήλ .

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στο νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου τουλάχιστον ένα άτομο πέθανε και τρία άλλα τραυματίστηκαν από ισραηλινές πυροβολισμούς όταν προσπάθησαν να διασχίσουν το χάσμα ή να κλιμακώσουν το συνοριακό τείχος. .

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός για τον περιορισμό της κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια μιας κλήσης τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση τη Δευτέρα. “Ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός και μίλησε για τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και άλλων συμμάχων προς αυτό το σκοπό”, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν πήρε δημόσια θέση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός μετά από πίεση από συναδέλφους του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων χωρών να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης περιορίστηκε να στηρίξει την κατάπαυση του πυρός και δεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να το πράξει, όπως είχε ζητηθεί από μέλη του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένων 29 γερουσιαστών που δημοσίευσαν δήλωση την Κυριακή για να ζητήσουν “άμεση” παύση των εχθροπραξιών. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφύγει δημόσια έκκληση για κατάπαυση του πυρός, αν και έχει προσφέρει τη διαμεσολάβηση σε περίπτωση που τα μέρη θέλουν να τη διαπραγματευτούν.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανέλυσε την απάντηση του Νετανιάχου στη θέση του Μπάιντεν, λέγοντας μόνο ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή. Από την άλλη πλευρά, στην πρόσκληση, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη θέση που διατηρεί η Ουάσιγκτον από την αρχή της κρίσης πριν από οκτώ ημέρες.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε για άλλη μια φορά την «σταθερή υποστήριξή του» στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Και καταδίκασε τις «αδιάκριτες» επιθέσεις πυραύλων από την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα Χαμάς, η οποία κυβερνά de facto στη Γάζα από το 2007.

Επιπλέον, χαιρέτισε τις «προσπάθειες» για την αντιμετώπιση των εντάσεων στις πόλεις του Ισραήλ όπου συνυπάρχουν Παλαιστίνιοι και Εβραίοι, καθώς και για να «ηρεμήσουν» στην Ιερουσαλήμ, όπου οι Παλαιστίνιοι νέοι συγκρούστηκαν για εβδομάδες με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Παλιά Πόλη σε μια από τις πυροδοτεί την τρέχουσα κλιμάκωση του πολέμου. Ο Μπάιντεν “ενθάρρυνε επίσης” το Ισραήλ να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει “αθώους πολίτες”

Παρά τον τόνο ανησυχίας στη δήλωση του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ μπλόκαραν για τρίτη φορά τη Δευτέρα πρόταση για δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για έκκληση για τερματισμό της βίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ, πιστεύουν ότι μια τέτοια δήλωση του ΟΗΕ δεν θα ήταν χρήσιμη για την εξάλειψη της έντασης, καθώς υπάρχουν άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, ο Νετανιάχου προέτρεψε αυτήν την Κυριακή να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστικών ομάδων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, οι οποίες εκτόξευσαν περισσότερους από 3.150 ρουκέτες από την περασμένη Δευτέρα. Από την έναρξη της κλιμάκωσης του πολέμου πριν από 8 ημέρες, 10 Ισραηλινοί και 200 ​​Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 42 αμάχων που χάθηκαν την Κυριακή στην πιο θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση μέχρι στιγμής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *