Breaking News

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας θέτει το στόχο του εξάλειψης του πρωτοκόλλου Brexit

Ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και ο εικονικός νέος αρχηγός της Βόρειας Ιρλανδίας, Edwin Poots, έχει ορίσει ως τον κύριο στόχο της εντολής του το τέλος του πρωτοκόλλου Brexit που καθιερώνει ελέγχους για την είσοδο αγαθών από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ιρλανδία από Βόρεια.

Ο Poots, που εκλέχθηκε ως ηγέτης του DUP την περασμένη Παρασκευή, υποστήριξε ότι το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τη διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ζώνη της ΕΕ και σε μεγάλο βαθμό στην ενιαία αγορά, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες και ταραχές από συνδικαλιστές. τις τελευταίες εβδομάδες.

“Θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε στοιχεία του πρωτοκόλλου, αλλά ο απώτερος στόχος είναι να τροποποιήσουμε την ουσία του ή να το εξαλείψουμε”, δήλωσε ο Poots σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από το «The Sunday Life». “Εάν δεν υπάρξουν σημαντικές πολιτικές προόδους τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε να υπάρξει δικαστική διαδικασία”, προειδοποίησε.

Στην πραγματικότητα, ο Poots διαβεβαίωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την ιρλανδική κυβέρνηση έως ότου επιλυθεί το ζήτημα του πρωτοκόλλου Brexit και έχει ανακοινώσει ότι έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

“Για μένα δεν είναι θέμα συνδικαλιστικής, αλλά ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας. Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου θα πραγματοποιηθούν 15.000 έλεγχοι για εμπορεύματα που φθάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία”, υπενθύμισε, το οποίο “θα επηρέαζε τα αγαθά. τα σούπερ μάρκετ, στο φαγητό που βρίσκεται στο γωνιακό κατάστημα. “

Ο Poots τόνισε ότι «το 98% των ναρκωτικών και των ιατρικών συσκευών προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία». “Θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα που τους έφεραν μετά τη μεταβατική περίοδο”, υποστήριξε.

“Πρέπει να βρούμε μια λύση που να ξεπερνά όλα αυτά. Χρειαζόμαστε την ΕΕ να αναγνωρίσει ότι αυτό το πρωτόκολλο δεν είναι κατάλληλο για τους σκοπούς του. Δεν θα λειτουργήσει και ως εκ τούτου θα επιστρέψουμε στον πίνακα”, πρόσθεσε.

Απρόβλεπτοι έλεγχοι
Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Υπουργός Brexit της βρετανικής κυβέρνησης, David Frost, προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να λάβουν “δραστικά μέτρα” και κάλεσε την ΕΕ να “σταματήσει να κερδίζει πόντους και να συνεργάζεται”.

Για τον Frost, οι έλεγχοι στο ιρλανδικό κανάλι “δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα” επειδή το ζήτημα των ελέγχων “δεν είχε προβλεφθεί” όταν υπογράφηκε το πρωτόκολλο και για το λόγο αυτό έδειξε την “κατανόηση” του ενώπιον των συνδικαλιστών «δυσφορία. Βόρειοι Ιρλανδοί.

“Υπήρξαν διαμαρτυρίες και η πολιτική σταθερότητα κινδυνεύει. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν πάντα η προστασία της Συμφωνίας του Μπέλφαστ (Μεγάλη Παρασκευή). Εάν το πρωτόκολλο δεν το προστατεύει, δεν λειτουργεί”, υποστήριξε.

Το πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί για την προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας που έληξε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία και τη διάλυση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) αποφεύγοντας την ύπαρξη «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τώρα τα συνδικαλιστικά κόμματα παραπονούνται ότι αυτό που δημιούργησε είναι ένα σύνορο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο συνδέεται με τους κανονισμούς και την ενιαία αγορά της ΕΕ. Τώρα το Λονδίνο απειλεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 για να αναστείλει το πρωτόκολλο για να αποτρέψει τη δημιουργία συνόρων μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *